هات تپ و فن آوری

در جهان امروز فن آوری حرف اول را در صنعت می زند و شرکت هایی موفق ترند که در به کار گیری از فن آوری های روز بیشترین اراده و کارآمدی را داشته باشند. عملیات هات تپ یا انشعاب گرم نیز از این قاعده مستثنی نیست. در بازار رقابتی محصولات و خدمات امروز، دیگر فشرده سازی فرایندها و تسریع کارها با استفاده از ابزارهای انسانی و دستی امکان پذیر نمی باشد. هر چقدر نیروی انسانی دخیل در یک فرایند نظیر هات تپ متبحر باشد، و هر چقدر هم بر تسریع، فشرده سازی و زمان بندی سنگین پروژه ها تأکید گذارده شود، باز هم نمی توان در مقابل تکنولوژی های روز جهانی مزیت حاصل کرد.

اصولاً استفاده از نیروی انسانی متبحر، و تکیه بیش از اندازه به او و این دست مزیت ها امری منسوخ بوده و دیگر همچون سابق توصیه نمی شود. حوالت دادن پیچیدگی فرایندها و خدمات به تخصص نیروی کار، گرچه بر میزان مهارت، اعتماد به نفس و کارایی او می افزاید، اما باید توجه داشت که این امر از سوی دیگر باعث تحمیل فشار فیزیکی و روانی بالا به وی خواهد بود. نیروی انسانی دارای ظرفیت ها و قابلیت های محدود است و نمی توان محور و پایه یک فرایند را تماماً بر او تکیه داد. این امر خصوصاً در مورد فرایندهایی با ماهیت ویژه نظیر اجرای عملیات انشعاب گرم یا هات تپ بیشتر صادق است. هات تپ با توجه به این که یک کار زنده با ماهیت خاص است، و از این رو که در محل سایت و ظرف مدت زمان کوتاهی به انجام می رسد، طبیعتاً فشار بالایی را بر نیروی کار وارد می کند و از این لحاظ بار کردن تمامی فرایندها به صرف تخصص و تجربه نیروی کار به هیچ عنوان توجیه فنی ندارد. نیروی انسانی در هر سطح از مهارت، تحت فشارهای کاری بالا از تمرکزش کاسته شده و احتمال بروز خطا نزد او بالا خواهد رفت. این امر در خصوص عملیات هات تپ بیشتر صدف می کند. هات تپ یک عملیات فشرده است که ظرف مدت زمان کوتاه انجام می شود اما متغیرهای تعیین کننده پرشماری در آن دخیل اند که اپراتورها حین کار گرم هات تپ باید هم زمان به تمامی آن ها توجه داشته باشند.

هات تپ و فن آوری

عملیات هات تپ و اهمیت فن آوری در آن

این شکل از کار ماهیتاً نیروی کار را خسته و احتمال بروز خطا نزد وی را افزایش می دهد. از این رو در اجرای هات تپ باید تا جای ممکن فرایندها را از نیروی کار به تحهیزات و فرایندهای خودکار حوالت داد. با توجه به این نکات، اهمیت فن آوری در هات تپ افزایش پیدا می کند. یک مجری خود عملیات هات تپ ممکن اسن چه بسا صدها عملیات انشعاب گیری گرم را به پشتوانه نیروی انسانی متبحر خود با موفقیت به انجام برساند اما بروز خطا فقط در یک عملیات، هم اعتبار فنی و هم جایگاه اقتصادی او را متزلزل خواهد کرد. از این رو پیشگیری از وقوع این دست حوادث از طریف ارتقای سطح فن آوری از حربه هایی است که مجریان عملیات هات تپ می توانند به واسطه شان مزیت حاصل کنند.

در عملیات هات تپ اول از همه ایمنی و اطمینان فنی فرایند، و سپس زمان انجام کار اهمیت دارد. با استفاده کردن از تکنولوژی های روز، به روز کردن و  ارتقای فن آوری دستگاه هات تپ، خودکار کردن بسیاری از فرایندهای نظارتی و بازرسی و مواردی از این دست می توان سطح فن آوری عملیات هات تپ را بالاتر برده و به این وسیله میزان نیاز مبرم به نیروی کار متبحر و درگیر کردن بیش از اندازه او در فرایندهای اجرایی را رفع کنیم.

ضرورت بهره گیری از فن آوری های روز زمانی بیشتر احساس می شود که پیمانکار مجری عملیات هات تپ با سفارشات ویژه مواجه می شود؛ یعنی زمانی که درخواستی به او داده می شود که با دستگاه های هات تپ موجود امکان آن ها وجود ندارد یا ریسک و حساسیت های بالایی را می طلبد. برای مثال فرض کنید عملیات بر روی خط لوله گاز ترش انجام می شود که ذره ای نشتی از جانب دستگاه هات تپ می تواند به قیمت جان نیروی کار تمام شود. یا در زمانی که عملیات روی خط لوله بخار انجام می شود که دمای بسیار بالایی را دارد و چه بسا دستگاه هات تپ قابلیت و توان لازم برای پذیرش چنین عملیاتی را نداشته باشد. در چنین شرایطی مجری عملیات هات تپ یا ناچار است از انجام کار شانه خالی کرده و آن را ناممکن بداند، و یا با استفاده از فن آوری های روز راه حل هایی برای رفع شرایط اضطراری و پیشگیری از خطراتی اتخاذ کند که ماهیت ویژه این قسم سفارشات حاص را لحاظ کرده باشد.

برای مثال تعبیه سیستم خنک کاری مستمر دستگاه به منطور ممانعت از فشار بالای سیال وارده از ناحیه بخار می تواند یک راهکار بدیع و نوآورانه عملیاتی باشد که طبیعتاً دستاوردهای زیادی را به بار خواهد آورد و چه بسا برنامه ریزان مجتمع های صنعتی را ترغیب کند که برای انشعاب گیری از خطوط لوله بخارشان، بیشتر به روش هات تپ رجوع کنند، چرا که تا امروز این عملیات را برای انشعاب گیری لوله های حاوی سیال بخار مطمئن نمی دانسته اند.

هات تپ بخار

هات تپ روی خط لوله بخار

استفاده از ابزارهای اندازه گیری دقیق، سنسورها و آلارم ها از دیگر راهکارهایی است که می تواند در خصوص پایش فرایند اجرایی هات تپ مجری کار را بسیار یاری رساند. چنان که می دانیم عملیات هات تپ در فضایی کاملاً بسته انجام می شود و از این رو نیروی انسانی مجری عملیات نمی تواند از فرایند و مراحل آن بازرسی چشمی داشته باشد. کل برآوردهای او حین اجرای عملیات، از علائم و نشانه هایی خواهد بود که از اتصالات و شیلنگ های کانکتور و … جمع آوری می شود. اما می توان با مجهز کردن دستکاه به سنسورها و آلارم ها، از بروز بسیاری از آسیب های احتمالی پیشگیری کرد. ضمن این که استفاده از این تجهیزات نیروی انسانی را در تفسیر و براورد شرایط کاری عملیات در هر لحظه مطمئن تر خواهد کرد. او با اطمینان بیشتری می تواند در خصوص میزان پیشروی انجام شده، مقدار برش انجام شده، کیفیت برش، تحت فرایند و هر گونه شاخص دیگر نظر بدهد. از این رو استفاده از انواع فن آوری ها در خصوص اجرای عملیات هات تپ اکیدا توصیه می شود. هر یک از مجریان بر حسب تجارب خود می توانند قدمی در این راستا بگدارند که البته در مختصات کلان و کلی، تسهیل، تسریع، افزایش ضریب اطمینان، کاهش فشار به نیروی انسانی و واحدهای مهندسی و دستاوردهایی از این دست خواهد داشت.


ارسال دیدگاه